Upptecknare: Nils Olsson

Socken/stad: Sättna  By/kvarter: Sundsvall

Pelle Tjärnström från Gårdtjärn var mycket bra spelman, men råkade han få sig ett par supar så blev det si och så med takten, han hade då lätt för att inskjuta någon extra taktdel eller draga bort någon så, att när han spelade i 3/4 takt, kunde det bli 4/4 i en taktdel eller 5/8 eller liknande. Då fick Tjärnströms Hustru sätta sig bredvid sin man och tralla låtarna tillsammans med honom och då gick det bra. Tjärnström var född omkr. 1840 och dog 1921.

Fredrik Tjärnström, yngre broder till Pelle, spelade även fiol, men han lärde sig noter och kom därför på sidan om de vanliga spelmännen och tittulerades av de äldre för "Herrskapsspelman".

Nordiska museet. Frågelista. Nm 113: Spelmän.